X
تبلیغات
هرات - حاصل زعفران هرات در جهان اول شد

بشرمل

هرات در سال جاری با برداشت 32.5 کیلو گرام زعفران خالص در هر هکتار، به بالاترین میزان برداشت به سطح جهان دست یافت 

تاریخ انتشار:   ۱۴:۲۵    ۱۳۸۸/۹/۲۳

کد خبر: 5898

منبع:

نسخه چاپی

ارسال به دوستان

به گزارش شبکه اطلاع رسانی افغانستان (afghanpaper) ،کمیته داکار دنمارک اعلام کرد که هرات بالاترین میزان برداشت زعفران در جهان را بدست آورد.

کمیته داکار دنمارک طی تحقیقاتی گفت که هرات در سال جاری با برداشت 32.5 کیلو گرام زعفران خالص در هر هکتار، به بالاترین میزان برداشت به سطح جهان دست یافته و ریکارد بی سابقۀ را بنام خود ثبت کرده است.

این رقم یک رقم نجومی است که بنا به گفته متخصص منابع طبیعی داکار، همه را به حیرت وا داشته است.

کمیته داکار دنمارک برای زارعین که بیشتر در بخش های انکشاف دهات و زراعت فعالیت می کنند، نتیجۀ تحقیقاتش همزمان با ختم موسم برداشت زعفران نتیجۀ تحقیقاتشان اعلام کردند.

قبل از این ایتالیا با برداشت ٨ کیلو از یک هکتار مقام اول و ایران که بزرگترین کشور تولید کننده زعفران درجهان است به طور متوسط از هر هکتار ٩ عشاریه ٤ کیلو گرام حاصل گرفته بود.

متخصص منابع طبیعی داکار در این خصوص گفت که هیات تحقیقاتی آنها، از نزدیک برداشت زعفران را زیرنظر داشته و بعد از اندازه گیری زمین و وزن نمودن حاصل آن از یک دهقان درقریه قهستان ولسوالی پشتون زرغون، به این نتیجه شگفت آور دست یافته است.

بر اساس تحقیقات و آزمایشات این موسسه در اروپا و امریکا که اسناد آن موجود است، زعفران هرات از لحاظ کیفیت، بهترین زعفران در جهان را تولید می کند.

زعفران گیاهی نیمه گرمسیرى است و در مناطقى كه داراى زمستان ملایم و تابستان گرم وخشک باشند بخوبى می روید .

این گیاه داراى خواص زیاد درمانى بوده و از آن براى ساخت انواع ادویه، طعم دهنده چاشنى و درنوشیدنى هاى داغ استفاده می شود.

كشت زعفران از اواخر ماه اسد و ابتدای سنبله شروع شده بعد از چند دوره آبیارى محدود، در اواخر عقرب و اوایل قوس به گل مى نشیند و به طور معمول صبحگاهان و قبل ازطلوع خورشید ، اکثراً توسط زنان برداشت می شود.

دهقانی که بیشترین حاصل زعفران را در پشتون زرعون به دست آورده است، می گوید که از چهار سال پیش اقدام به کشت زعفران کرده است و در سال چهارم موفق به برداشت یک کیلو و 350 گرام زعفران خالص از هر 400 متر مربع شده است.

وی که به کمک این موسسه اقدام به کشت زعفران کرده است و از برداشت محصول خود بسیار خرسند است می افزاید که با آنکه در سال های اول تا سوم با وجود شروع کشت، محصول خوبی به دست آورده بود.

بنا به تحقیقات موسسه داکار از زمین و حاصل پنج دهقان دیگر پشتون زرعون، نتایج این تحقیق را عالی عنوان کرده اند.

اقلیم و آب و هوای خوب، استقاده نکردن از ادویه و کودهای کیمیایی و تجربه و زخمت دهقان ها از عوامل موفقیت برداشت خوب زعفران عنوان شده است.

در گزارشی از پژواک آمده است که کشت آزمایشی زعفران به رغم تاریخ دیرینه اش درافغانستان قبل ازکودتای سال ١٣٥٧ درهرات آغاز شد، اما جنگ ها و ناامنی سبب عدم موفقیت این طرح شد و گفته می شود ترویج آن توسط شماری از مهاجرین بازگشته ازایران ازحدود ده سال پیش به سرعت توسعه یافت.

بشیر احمد احمدی آمر ترویج زراعت هرات میگوید که در سال جاری سطح زیر کشت زعفران در این ولایت با بیش از ٣٦ فیصد افزایش به ٣٠٠ هکتار رسیده است .

وی اظهار داشت که سال گذشته سطح زیر کشت زعفران در هرات حدود ٢٢٠ هکتار و بیشتر در ولسوالی های غوریان و پشتون زرغون بود، اما درسال جاری، کشت زعفران درولسوالی های شیندند ، رباط سنگی ،کرخ و انجیل توسعه یافته و حتی شماری دیگر از ولسوالی ها نیز کشت آزمایشی این گیاه را آغازکرده اند.

اکنون هرکیلو زعفران دربازار داخلی ١٧٥هزار افغانی به فروش میرسد و اگر در سال جاری بیش از یک تُن زعفران خالص برداشت شود، 3.5 میلیون دالر عاید زعفران کاران هرات می شود.

با موفقیت کشت زعفران در هرات، دهقانان ولایات دیگر نیز تشویق به ترویج و توسعه کشت این گیاه شده اند.

به گفته رئیس زراعت ، درحال حاضر کشت این گیاه به ١٧ولایت ترویج یافته و با گذشت هر سال برشمار این ولایات افزوده می شود.

موفقیت های کشت زعفران درهرات باعث خوشبینی بیشتر به توسعه کشت این گیاه شده و بر این اساس وزارت زارعت تصمیم گرفته است که دوره های آموزشی زارعین ولایات مختلف را درهرات برگزار کند.


+ نوشته شده توسط نویسنده در دوشنبه 1388/09/23 و ساعت 4:42 بعد از ظهر |


Powered By
BLOGFA.COM